Siti Nurhaliza gets Grammy invite

Siti Nurhaliza gets Grammy invite

PETALING JAYA: Datuk Siti Nurhaliza is going to the 49th Annual Grammy Awards this Sunday.

The pop icon will be the first Malaysian to be given the honour of walking up the red carpet meant for invited celebrities at the Staples Centre in Los Angeles.

Siti: Will be the first Malaysian to walk up the red carpet meant for invited celebrities.
Siti made it thanks to the two tickets she won as Best Dressed celebrity at Star Worlds Breakfast With the Stars in conjunction with the 78th Annual Academy Awards last March.

Star World wrote and received permission from the Grammy organisers for Siti to walk on the red carpet along with other invited celebrities.

Siti is very popular in this region and she deserves this honour, said Nini Yusof, assistant vice-president of Star TV in Singapore.

We are sending our Channel V crew together with the local team in Los Angeles to film the footage which will be shown later over Star World.

I told her that she would walk on the red carpet last Sunday and she was so thrilled.

Siti, who will be accompanied by her husband Datuk Khalid Mohd Jiwa, said: I am so elated. Being able to attend the Grammys is good enough for me, what more walking on the red carpet.

Siti will be wearing a black and white kebaya that Malaysian designer Bernard Chandran will tailor for her from Chanel material she bought in London.

Its another dream come true for me to be there with all the big names, she said.

Nini said if Sitis dress stood out, she might attract the international paparazzi. We hope that happens. We are giving her the platform as she is a big icon in this part of the world.

source:http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2007/2/6/nation/16791765&sec=nation

Imagining CT walks on d red carpet wt her ‘tembam’ cheeks…ehekhek… :lol: :lol:

Then Msia front page paper hs a title tat goes ‘Here comes d ‘tembam’ chick frm Msia’ ahakz…

runnnnn avoiding grenade from CT fans

I m no fan of Datuk Siti N, but she produced good quality in her performance despite all those ‘costly’ gossips about her… and this one, is one of it. MALAYSIA BOLEH!!!

LadyBird run again…lelah aku nangga u lari ajak2 bah… :shock:

Siti ke acara karpet merah Anugerah Grammy Ahad ini
06-02-2007 11:50:45 AM
Oleh ZIEMAN

Bagaikan sebuah mimpi indah apabila Datuk Siti Nurhaliza apabila diundang berjalan seiring dengan selebriti terkenal Mariah Carey, Alicia Keys, Christine Aguilera, Jamie Fox dan ramai lagi di acara karpet merah Anugerah Grammy ke 49, yang akan berlangsung Ahad ini di STAPLES Center, Los Angeles.

Tapi inilah tuah insan kerdil yang bernama Siti Nurhaliza. Penghormatan yang julung-julung kali diterima oleh sebarang penyanyi tersohor di rantau ini bakal membuka mata selebriti terkenal antarabangsa terhadap insan bernama Siti Nurhaliza.

Dan semuanya berlaku secara kebetulan saja. Mulanya, Siti hanya memenangi dua tiket ke anugerah tersebut pada bulan Mac tahun lepas ketika terpilih sebagai Artis Berpakaian Paling Cantik di acara Ritz Carlton “Breakfast With The Stars” atas tajaan Star World.

Disebabkan namanya adalah ikon di rantau ini, Star World telah membuat cadangan agar Siti dimasukkan sekali ke acara karpet merah.

Dan pada hari Sabtu ini, penyanyi No 1 Malaysia ini akan berlepas ke Los Angeles, ditemani suaminya Datuk Khalid Mohd Jiwa, juru mekap Nurul Shukor dan pengurus produksi, Saiful Kadri.

Penyanyi jelita ini mengaku cukup teruja dengan jemputan yang diterima ke acara berprestij itu.

“Tak sangka pula, Star World sudi membuat cadangan agar Siti berjalan di atas karpet merah di acara Grammys itu,” jelas penyanyi di dalam perbualan telefon lewat petang semalam.

Siti yang menjadi idola ribuan peminat itu akan mengenakan pakaian berwarna hitam putih dari kain jenis Channel yang dibelinya dari London baru-baru ini.

“Siti telahpun memberi kain itu kepada Datuk Bernard Chandran. Siti serahkan pada dia bagaimana nak design baju Siti. Yang Siti tahu, konsepnya bercorak conservative with a modern touch dan berpotongan ala kebaya pendek serta berkerawang. Siti pun belum sempat lagi pergi fitting,” jelas penyanyi anggun itu.

Bagi Siti, kehadirannya ke acara anugerah tersebut bagaikan satu lagi mimpi indah yang akan menjadi kenyataan tidak lama lagi.

“Siti bersyukur, dapat pergipun dah best sangat, tambahan pula dipelawa jalan atas red carpet. Memang tak sangka lah. Lagipun selama ini nama-nama ini Siti cuma tengok kat TV saja,” kata Siti yang begitu mengkagumi penyanyi Celine Dion, Christine Aguilera dan Mariah Carey.

Siti juga akan membawa bersamanya cenderahati untuk diberi kepada mereka yang berkenaan.

“Siti memang selalu membawa cenderamata begini apabila pergi ke luar negara untuk menghadiri acara hiburan,” jelas penyanyi bersuara merdu itu lagi yang akan menginap di Renaissance Hollywood Hotel, berhampiran dengan Graumans Chinese Theater dan Kodak Theatre.

Pemergiannya yang akan ditemani suami tercinta juga membuat hatinya bertambah teruja.

“Suami Siti amat ambil berat tentang karier Siti tambahan pula kalau Siti mendapat pencapaian begini. Dia caring dan memahami perjalanan karier Siti tapi dia tidak suka diberi publisiti. Cukuplah sekadar di belakang tabir sebagai penyokong,” kata Siti lagi.

Pasangan bahagia ini khabarnya akan berada di Los Angeles selama lima hari sebelum bertolak ke Vancouver “untuk melawat seorang teman”.

Khabarnya juga, Siti dan Datuk K akan mengambil cuti selama dua minggu sebelum pulang ke tanah air pada 20 Februari nanti.

Siti lebih rileks sekarang

Siti mengaku kehidupannya sebagai penyanyi “agak rileks” kebelakangan ini kerana dia tidak mengambil semua show yang ditawarkan.

“Siti dah slow down banyak. Kalau dulu memang banyak show Siti ambil, sekarang ni cuma satu show untuk satu minggu. Alhamdulillah, kehidupan begini yang Siti idamkan selama ini, dapat rileks bersama keluarga dan memberi tumpuan kepada rumahtangga,” katanya lagi.

Walalupun begitu, Siti tetap memenuhi tuntutan dan tanggungjawabnya sebagai Duta Oil of Olay dan Pantene dengan memberi komitmen seperti yang dipersetujui.

“Siti akan mula sibuk pada bulan April nanti untuk Secretaries Week. Siti belum tahu lagi tawaran yang mana satu Siti akan ambil, semuanya terpulang kepada kesesuaian masa,” kata Siti yang bercadang membuat album baru tahun ini.

Siti juga akan masuk studio pada bulan April nanti untuk pembikinan album barunya yang berbentuk pop tradisional di bawah penerbitan syarikat Siti Nurhaliza Productions (SNP) Sdn Bhd.

“Kak Rozie banyak membantu Siti membuat pemilihan lagu. Beberapa komposer sudahpun memberi lagu mereka seperti Ayob, Pak Ngah dan komposer Indonesia Katon,” jelasnya.

Selepas pembikinan album tradisional ini nanti, Siti bercadang untuk membuat satu lagi album “Tribute To Legend” untuk semua komposer lagenda di tanah air kita seperti Datuk Ahmad Nawab, M.Nasir dan Zubir Ali.

“Siti dah lama minat dengan ciptaan komposer-komposer ini. Tentus eronok kan menyanyikan lagu-lagu nostalgia ciptaan mereka,” kata Siti.

Di sebalik kebahagiaan yang tercipta, bukan sedikit yang cuba memberikan gambaran begatif pada rumahtangga Siti dan Datuk K. Gosip dan fitnah silih berganti dan datang bertali arus.

“Siti doakan Tuhan bukakan pintu hati mereka supaya berubah. Tiada apa yang dapat mengubah apa-apa sekali pun melainkan dengan izinNya. Memang Siti dah dengar banyak cerita-cerita burok tapi Siti dah lali dan anggap ia berlaku kerana penyakit hati,” kata Siti yang semakin menampakkan kematangannya.

Menurut Siti, dia dan suaminya akan tersenyum setiapkali terbaca gosip atau fitnah tentang diri mereka.

“Datuk tersenyum saja. Dia cuma kata “dia orang ni semua tak ada kerja kut”,” kata Siti.

Siti ikon di rantau ini

Bagi Nini Yusof, Pembantu Timbalan Presiden Pengedaran & Pemasaran Star TV Asia Tenggara, pemilihan Siti untuk acara karpet merah pada anugerah Grammys nanti “adalah tepat dan paling wajar kerana Sitilah satu-satunya ikon yang disayangi ramai di rantau ini.”

“Ketika saya memberitahu Siti pada hari Ahad lepas yang dia terpilih untuk acara karpet merah, dia kedengaran begitu gembira sekali,” ujar Nini dalam perbualan telefon dari Singapura hari ini.

Nini juga begitu gembira yang Siti turut terpilih, sekaligus meletakkan harapan yang bukan sedikit ke atas penyanyi bersuara merdu ini.

"Siti amat popular bukan saja di sini tetapi juga di Indonesia dan Singapura. Dia sememangnya layak diberi penghargaan sebegini. Kami akan menghantar krew Channel V seramai tiga orang dan dibantu oleh krew tempatan di LA.

“Kami akan membuat liputan bagi acara Anugerah tersebut dan semua footages ini akan disiarkan secara ekslusif pada akhir bulan Februari di rangkaian Star World,” jelas Nini yang akan bertemu Siti pada hari Rabu ini untuk berbincang persediaan ke anugerah Grammys itu.

Bagi Nini, Star World sudah menyediakan satu platform yang terbaik bagi Siti mengenalkan dirinya di peringkat antarabangsa, selebihnya terpulanglah kepada Siti sendiri.

“Sekiranya pakaian yang dipakainya mendapat perhatian paparazi di sana, kemungkinan mereka akan memberi perhatian kepadanya,” jelas Nini.

Menurut Nini lagi, “6 tahun dulu, orang tidak berapa kenal Elizabeth Hurley tetapi disebabkan pakaian Versace yang dikenakan begitu cantik sehinggakan semua orang memperkatakan tentang Elizabeth selepas itu. Harap-harap Siti pun akan mengalami keadaan yang sama,” jelas Nini lagi.

Acara red carpet itu akan memakan masa selama 30 minit namun Nini yakin keterampilan dan kebijaksanaan gabungan Siti dan Bernard Chandran, ramai mata akan terpaku melihat kelibat Siti di karpet merah itu nanti.

“Siti cuma perlu untuk menarik perhatian media di sana. Kalau mereka suka apa yang Siti pakai dan penampilan Siti yang anggun dan memukau, sudah tentu mereka akan memberi perhatian kepadanya,” kata Nini lagi.

Satu sidang akhbar untuk pengumuman Siti ke Anugerah Grammys akan diadakan pada hari esok, jam 3 petang bertempat di Presidential Suite, Hotel JW Marriot.

http://www.mstar.com.my/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_950e06b9-c0a85062-f9d4f700-1f5b2a01

CT cant speak English properly so i wonder how she goin 2 answer any interview during the awards (if any)?
any1 still remember dat joke about CT interview by english radio a few year back…?
hohohho
she said her nipple is her fav body part. mi
mistakenly confused with her dimple…
hohohoho

[quote=“haroldz”]CT cant speak English properly so i wonder how she goin 2 answer any interview during the awards (if any)?
any1 still remember dat joke about CT interview by english radio a few year back…?
hohohho
she said her nipple is her fav body part. mi
mistakenly confused with her dimple…
hohohoho[/quote]

she could hire me to help her out… if she wants to… me very cheap la… for her… no problemooooo…hehe… :lol:

[quote=“smallee”][quote=“haroldz”]CT cant speak English properly so i wonder how she goin 2 answer any interview during the awards (if any)?
any1 still remember dat joke about CT interview by english radio a few year back…?
hohohho
she said her nipple is her fav body part. mi
mistakenly confused with her dimple…
hohohoho[/quote]

she could hire me to help her out… if she wants to… me very cheap la… for her… no problemooooo…hehe… :lol:[/quote]

Hire you to do what?? Explain the nipple or the dimple…?? :slight_smile:

the nipple la of course if u want to know…hahaha…

Ahakz…2 add up on top of tis ‘English thgy’ abt CT…ter’s 1 time she ws interviewed by MTV (she ws invited as d guest singer in MTV Award) when she tried 2 say…

“I wanna thanks to all my ‘fans’…u knw ‘kipas’…” Then she goes waving her hand on her face likes she’s ‘fan-ning’ her face. I personally did nt watch tis in TV bt my frens did and tat incident bcame d ‘story of d mth’ among us… :lol: :lol:

Another incident also when she’s been interviewed in English where she was expressing her gratitude to her fans 4 givin her some souvenirs as gifts and it happen ‘Winnie D Pooh’ bear is one of d given item. And she say tis in English when commented abt the bear soft toy…

“I liked 2 thank you my fan 4 givin me tis ‘Winnie D Po-oh’” - which d correct pronountiation wud sound like ‘Winnie D Puh’… :lol: :lol:

Hidup Bahasa Malaysia Baku!!! :lol: :lol: :lol:

I think it’s a safe bet no one will interview her cause nobody there knows who the Hell she is.
They’ll probably think she’s a valet or something. :lol:

Ladies and Gentlemen,everyone has weakness,I wonder how a Japenese or chinese popular figure would speak in English (some of them have learned to speak good english now.).I hope CT is trying hard to improve her English with her popularity overseas…atleast she is trying…blunders like "nipple for dimple "will make her more strong to learn english…

PS:I’m not CT fan

maybe you should learn English… :smiley:

So she went, “my nipple is on my face”, ?

maybe you should learn English… :D[/quote]

me too trying… :lol: …Ok British english (correct form)…“I’m also trying to learn good English”

maybe you should learn English… :D[/quote]

me too trying… :lol: …Ok British english (correct form)…“I’m also trying to learn good English”[/quote]
Well Done. A+ :smiley: