Pertanian / penternakan

ada sesiapa di miri yg berminat pasal aktiviti pertanian dan ternakan. apa kata kita sama2 bincang. saya nak tanam soya dan bawang di miri. ada sesiapa pernah buat tanaman macam ini?

i mau belajar tanam jagung leh tak?

kalau di miri harga jagung cantik. go ahead. so far penggunaan baja yg saya keluarkan utk jagung sama spt guna baja kimia.

excuse me, it is stated very CLEARLY that ‘soya’ and ‘bawang’ were mentioned earlier. why ask ‘stew-pig’ question? :evil:

selamat datang ke forum mc.net adly.

apa yang buat adly berminat dalam penanaman soya dan bawang ni?

excuse me, it is stated very CLEARLY that ‘soya’ and ‘bawang’ were mentioned earlier. why ask ‘stew-pig’ question? :evil:[/quote]

let us share our experience in crops farming. tak kisahlah apa plant sekalipun. thread made to learn.

bawang dan soya org tak byk tanam. jadi ada harga. permintaan juga tinggi.
1 ekar boleh hasilkan 4 ton soya, 3 ton bawang. mengikut kata org.

soya - 3 bulan, bawang 2 bulan. short term crops. harga borong soya rm 2.00 sekg, bawang rm 2.3 sekg. saya cuma ada cara nak tinggkatkan hasil.

err…kalau cili, daun kari, ubi, sayur2 selalu gak aku dengar…

tapi, ini pertama kali aku dengar tanaman soya dan bawang…

sudah cuba tanam crop ni tak? :?:

excuse me, it is stated very CLEARLY that ‘soya’ and ‘bawang’ were mentioned earlier. why ask ‘stew-pig’ question? :evil:[/quote]

whoww…relax, boss. thread topik kan tulis pertanian dan penternakan. which is a big scope.

thread starter punya scope, dia nak tanam soya dan bawang. aku nak cakap pasal ikan keli, gaharu

pun tak jadi, takut kena smash… :cry:

excuse me, it is stated very CLEARLY that ‘soya’ and ‘bawang’ were mentioned earlier. why ask ‘stew-pig’ question? :evil:[/quote]

whoww…relax, boss. thread topik kan tulis pertanian dan penternakan. which is a big scope.

thread starter punya scope, dia nak tanam soya dan bawang. aku nak cakap pasal ikan keli, gaharu

pun tak jadi, takut kena smash… :cry:[/quote]

kita bincang apa saja pasal pertanian dan penternakan. ini saja boleh buat duit dlm keadaan ekonomi dunia yg tak menentu. semua org perlu makan. cuma kita kena reduce cost dan pada masa yg sama tinggikan producktivi.

my research on jambu batu/madu, dragon fruit, very succesfull. jgn kata pertanian kerja yg low class. dulu saya tnm pisang guna baja kimia, buah pisang setandan cuma 25 kg paling berat. dgn baja organik boleh dapat 33 kg. baja cuma pakai 2 kg. saja. 7 bulan keluar buah.

padi boleh naik sampai 80% yield.

Ada kah anda berminat dengan baja kami?
Kami ada jual baja yang 100% organic.Nama dia - Nano-Microbe Enzyme Fertilizer.
Kamu boleh lihat forum kami di Forum Business.

[quote=“mgw2009”]Ada kah anda berminat dengan baja kami?
Kami ada jual baja yang 100% organic.Nama dia - Nano-Microbe Enzyme Fertilizer.
Kamu boleh lihat forum kami di Forum Business.[/quote]

tak jumpa forum bisness. berapa harga u jual. please provide the coa.

[quote=“adly”][quote=“mgw2009”]Ada kah anda berminat dengan baja kami?
Kami ada jual baja yang 100% organic.Nama dia - Nano-Microbe Enzyme Fertilizer.
Kamu boleh lihat forum kami di Forum Business.[/quote]

tak jumpa forum bisness. berapa harga u jual. please provide the coa.[/quote]

dah jumpa. need to know the price

viewtopic.php?f=12&t=22003

kita ada 1liter = RM138.00
dan 250ml = RM50.00

wow nice thread … saya ada fren yang ternak cacing untuk dijadikan baja. sesiapa yang berminat boleh dapatkan khidmat nasihat beliau free of charge sama ada mau ternak cacing sendiri atau nak beli baja dari beliau. 100% organik fertilizer.

borrow thread ya, just wanna ask, have anyone ever heard of Slow Release Fertilizer ? anyone interested ma ?

Interesting thread.

I hope the link below can serve as a reference -

http://www.doa.gov.my/main.php

aku ada cuba tanam ubi (isi jadi macam kayu belian :cry: ) tak tau macam mana nak tanam,

tanam cili (yg biasa punya), rumput yg tumbuh lagi banyak,

tanam pisang (baru setandan keluar, blom masak lagi :smiley: ),

tanam pokok rambutan, manggo, kelapa kawen.

tanam area rumah jak… :smiley:

[quote=“headhunter”]aku ada cuba tanam ubi (isi jadi macam kayu belian :cry: ) tak tau macam mana nak tanam,

tanam cili (yg biasa punya), rumput yg tumbuh lagi banyak,

tanam pisang (baru setandan keluar, blom masak lagi :smiley: ),

tanam pokok rambutan, manggo, kelapa kawen.

tanam area rumah jak… :D[/quote]

cili mahal kat miri. tanam stylefertigasi, senang nak merumput. atau alas plastic atas batas, tebuk lubang utk tanam cili.
biarpun di laman rumah. yg penting boleh bagi sikit duit atau jimatkan duit kita.dah kira bagus tu bro.

so far, baja cacing the best yg aku dah cuba. pk dragon fruit aku tak henti buah. pokok limau aku sampai rebah penuh buah, jambu sampai condong.

kelapa sawit byk buah. ternak jgn byk2. stgh kilo pun cukup. cacing cepat jadi banyak.