Is our nation at ransom?

I got this from the net.
Check it out

Summary please? The article in the link did not have a summary as well.

This is the simple digest.

Analysis wartawan Kelab Bekas Penyokong Datuk Seri Najib Tun Razak mendapati, secara kesimpulannya, tarikh-tarikh yang dinyatakan di atas boleh diringkaskan seperti berikut:-
1. Awal Februari 2004 - President George Bush mengisytiharkan penglibatan Kamaluddin di dalam penjualan senjata nuklear menerusi SCOMI Percission Engineering (SCOPE).

2. 	18 Feb 2004 - Laporan the Guardian tentang pelepasan Kamaluddin oleh kerajaan Amerika kerana tiada kes.
 	 
3. 	

1 Mac 2004 - Khazanah Nasional menjual Telekom Malaysia kepada kerajaan Singapura. Ini adalah penjualan pertama di dalam sejarah tanah air di mana saham bagi keperluan strategik negara seperti sistem telekomunikasi dibenarkan untuk dimiliki oleh kerajaan negara lain.

4. 	2, 3, 4 dan 6 Mac 2004 - Pengesahan The STAR bahawa Kamaluddin mendapat kontrak 2 Billion dari Petronas.
 	 
5. 	3 Mac 2004 - Tarikh Perdana Menteri mengisytiharkan pembubaran Parlimen.
 	 
6. 	4 Mac 2004 - Parlimen dibubarkan (bagi megelakkan isu ini dibincangkan pada sidang Parlimen pada 8 Mac 2004).
 	 
7. 	13 Mac 2004 - Hari penamaan calon.
 	 
8. 	21 Mac 2004 - Pilihanraya Umum (selepas 7 hari berkempen).

PERSOALAN YANG MEMERLUKAN JAWAPAN SEBELUM 21 MAC 2004:-

 1. Kenapa Presiden George Bush dengan mudah melepaskan Kamaluddin yang juga tidak di tahan ISA bagi penglibatannya di dalam aktiviti-aktiviti keganasan?

 2. Kenapa Perdana Menteri, Datuk Sri Abdullah Ahmad Badawi menjalinkan hubungan yang lebih baik dengan Singapura berbanding di zaman Tun Dr. Mahathir?

 3. Kenapa kerajaan pimpinan Abdullah menjual Telekom Malaysia kepada kerajaan Singapura tidak sampai dua minggu selepas Kamaluddin dilepaskan oleh Presiden Bush? Dan kenapa yang dijual adalah Telekom, pembekal utama sistem telekomunikasi negara yang penting untuk ketenteraan jika tujuannya hanyalah untuk menggalakkan perkembangan ekonomi? Kenapa sekarang?

 4. Apa kaitannya syarikat teknologi ketenteraan, Magna Chemical, yang sedang merundingkan sistem minyak pelinciran bagi kereta perisai kepada Angkatan Tentera Malaysia, dan mempunyai hubungan langsung dengan Israel, Amerika Syarikat dan Singapura? Bukankah Singapura adalah rakan kongsi Amerika terbesar di Asia di dalam program pembinaan besar-besaran senjata pada tahun 2008?

 5. Apakah mungkin Kamaluddin yang menggunakan kepentingan bapanya untuk mendapatkan berbillion-billion ringgit dari harta negara ini terlibat di dalam pembekalan senjata nuklear kerana ingin membela negara-negara Islam?

 6. Kenapa Abdullah tergesa-gesa mengisytiharkan pembubaran parlimen sehari selepas nama anaknya disiarkan oleh The STAR kerana mendapat kontrak 2 billion dari Petronas dan 2 minggu selepas dilepaskan oleh Presiden Bush?

 7. Kenapa penyanyi Amerika Syarikat, Mariah Carrey, masih dibenarkan datang ke Malaysia ketika isu nuklear Kamaluddin hangat diperkatakan oleh masyarakat? Apakah pengawal-pengawal peribadi Mariah Carrey semata-mata terdiri dari penggiat seni sahaja?

 • Seperti yang dilaporkan oleh Wartawan Kelab Bekas Penyokong Datuk Seri Najib Tun Razak

I still need a better summary - all that is getting through to me is that Bush let Mariah Carey into Malaysia because of some corrosion inhibition system on a tank ambulance. Oh, and something to do with nuclear.

Alright. I will get the detailed explanation after this.

Source : http://www.crisscross.com/jp/news/382403

TOKYO Police arrested the president of precision instruments maker Mitutoyo Corp and four others on Friday on suspicion of exporting without a license two measuring devices convertible for use in building nuclear weapons with one of them delivered to Libya before it abandoned its weapons of mass destruction program in 2003.

According to the police, the devices were ordered by Scomi Precision Engineering of Malaysia, which is suspected of having contact with the nuclear black market that had been set up by Pakistani nuclear scientist Abdul Qadeer Khan. One of the two devices was shipped via Dubai, the commercial hub of the United Arab Emirates, on a ship registered in Iran and eventually reached Libya, the sources said.


That’s from a japan news network.

i thought our PM said that his son’s Scomi never had any contracts from govt. LOL.

The conspiracy theory of the article on the mariah carey part is a bit far fetched though.