Ingatkan lemas, rupa-rupanya naik kapal lain

MIRI: Selepas gerakan mencari dan menyelamat (SAR) diaktifkan semalam, seorang pekerja kapal membawa muatan batu kuari yang dikhuatiri lemas di Logan Tujuh, Sungai Baram, di sini, disahkan selamat hari ini, dan berada di Kuala Baram.

Raziman Roslan, 33, yang bertugas sebagai operator kren disedari hilang dari kapal berkenaan ketika juragan membuat pemeriksaan rutin pada jam 6 pagi, semalam.

Selepas gagal mencarinya, juragan dan beberapa pekerja kapal yang lain mengesyaki lelaki terbabit terjatuh ke dalam sungai dan lemas.

Berikutan itu, laporan dibuat di Balai Polis Marudi berhubung kehilangannya dan memohon bantuan untuk mencari.

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak berkata, sejurus menerima maklumat kejadian itu daripada polis pada jam 2.30 petang semalam, empat anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Marudi dikerah ke lokasi dengan menaiki bot.

“Setibanya di lokasi, operasi pencarian di permukaan dijalankan namun dihentikan pada jam 5.30 petang semalam ekoran cuaca semakin gelap.

“Bagaimanapun, ketika operasi pencarian hendak disambung semula pagi ini, lelaki itu berjaya dihubungi dan dia mengaku menaiki kapal lain tanpa memberitahu sesiapa dan pergi ke Kuala Baram, di Miri,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Difahamkan, kapal berkenaan berlabuh di Logan Tujuh kira-kira jam 7 malam, kelmarin kerana tidak dapat meneruskan perjalanan ke Kuala Baram pada waktu malam.
Source: https://www.bharian.com.my/berita/kes/2019/11/630153/ingatkan-lemas-rupa-rupanya-naik-kapal-lain