‘Headhunters Trail’ sumber ekonomi baharu penduduk Limbang

JALIN KERJASAMA: Hasbi (duduk empat kiri), Sufian (tiga kiri) bersama
ketua jabatan kerajaan bergambar bersama di Rumah Terbuka Aidilfitri di
Kampung Bunga Raya.

JALIN KERJASAMA: Hasbi (duduk empat kiri), Sufian (tiga kiri) bersama ketua jabatan kerajaan bergambar bersama di Rumah Terbuka Aidilfitri di Kampung Bunga Raya.

LIMBANG: Usaha kerajaan negeri menaik taraf infrastruktur pelancongan di taman negara terpilih di seluruh negeri termasuk ’Headhunters Trail’ di daerah ini dijangka menjadikan Limbang sebagai pintu masuk utama ke Gunung Mulu selain Miri.

Ahli Parlimen Limbang Hasbi Habibollah optimis ‘Headhunters Trail’ yang dikenali seluruh dunia dalam menarik kedatangan pelancong luar akan menjadi sumber ekonomi baharu kepada masyarakat setempat.

Beliau berkata sebelum ini ramai pelancong luar negara dan Jepun menikmati pengalaman menyeronokkan sepanjang menyusuri Sungai Terikan menaiki perahu sepanjang laluan tersebut sambil menyaksikan pemandangan semula jadi flora dan fauna sebelum ke Gunung Mulu.

“Selain menaik taraf infrastruktur pelancongan termasuk ‘Headhunters Trail’ di Limbang, kita minta kerajaan negeri membangun Gunung Buda yang menjadi warisan dunia di kawasan berkenaan jika kajian sudah dilaksana,” katanya ketika ditemui media pada Rumah Terbuka Aidilfitri di Kampung Bunga Raya semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai usaha kerajaan negeri melalui Pasukan Petugas Pelancongan Negeri (PPPN) 2016 yang akan menerokai bidang baharu dalam industri pelancongan di beberapa kawasan termasuk Limbang yang mempunyai produk pelancongan dikenali sebagai ‘Headhunters Trail’.

Turut sama ialah Wali Kota Majlis Daerah Limbang (MDL) Kaunselor Sufian Mohat, ketua jabatan kerajaan, ketua masyarakat dan jemputan lain.

Hasbi berkata lagi sistem perhubungan yang dilaksana kerajaan di kawasan terlibat akan berjaya menarik ribuan pelancong terutama apabila Gunung Buda dibuka kepada pengunjung.

Gunung Buda katanya, tempat berpotensi untuk terus dibangunkan bagi menarik lebih ramai pelancong dari dalam dan luar negara.

“Ia amat sesuai untuk dikunjungi bagi pencinta alam yang ingin melihat keindahan serta kehijauan alam semula jadi di sini.

“Malah kawasan pedalaman di sepanjang laluan ke Gunung Mulu di Ulu Medamit memerlukan sektor pelancongan untuk mengubah corak kehidupan masyarakat berkenaan,” tambahnya.

Beliau memberitahu lagi kerajaan juga perlu mempercepatkan pembinaan jalan raya fasa kedua dari Bawang Obor ke Mentawai agar pelancong mempunyai pilihan sama ada melalui jalan raya mahupun sungai.

Pihak kerajaan jelasnya, perlu menyedia dan melaksana lebih banyak infrastruktur asas sebagai akses utama para pelancong untuk memasuki Taman Negara Gunung Mulu (TNGM) melalui ‘Headhunters trail’.

Beliau memberitahu, kerajaan perlu melihat sendiri potensi ‘Headhunters Trail’ dan Gunung Buda sebagai produk alternatif dengan menyediakan akses utama kepada pengunjung mengunjungi kawasan tersebut.

“Jika kemudahan jalan raya dapat dibina sehingga ke Gunung Buda maknanya kita boleh akses ke kawasan tersebut dengan mudah,” katanya.

LikeTweet

Source: http://miri.my/2016/07/21/headhunters-trail-sumber-ekonomi-baharu-penduduk-limbang/